Schoonhoven, Jan HUIDIGE COLLECTIE2024-04-17T14:36:00+02:00

Johannes Jacobus (Jan) Schoonhoven

Hof van Delft 1914 – 1994 Delft

Jan Schoonhoven wordt gezien als een van Nederlands belangrijkste minimalistische kunstenaars van de tweede helft van de twintigste eeuw, in navolging van Piet Mondriaan.
Tijdens zijn opleiding aan de Haagse Academie experimenteerde hij in de stijl van het Duitse Expressionisme. Paul Klee, George Grosz en Otto Dix waren zijn voorbeelden. Zijn eerste tentoonstelling had Schoonhoven in 1938 bij De Onafhankelijken. Zijn werk werd steeds abstracter en al snel ontstonden de eerste horizontale en verticale ordeningen.
In 1946 trad hij in dienst bij de PTT in Den Haag waar hij tot zijn pensioen zou blijven werken. De regelmaat en ordening van zijn werk als ambtenaar waren voor Schoonhoven van groot belang en vormden de basis voor zijn oeuvre en succes als kunstenaar.
In 1958 richtte hij de Nederlandse Informele Groep op, onder andere met Armando. In 1960 ging de groep over in de NUL-groep. Musea in verzamelaars in binnen- en buitenland kregen steeds meer belangstelling voor het unieke werk van Schoonhoven. Kenmerkend voor zijn reliëfs en tekeningen zijn de eenvoud in vorm en materiaal en het seriële en repeterende patroon. Het werk van Schoonhoven neemt een belangrijke plaats in in de wereldwijde ZERO-beweging.
Ga naar de bovenkant