Storm van ‘s-Gravensande, Carel Nicolaas VERKOCHTE WERKEN2021-02-25T20:58:23+01:00

Carel Nicolaas Storm van ‘s-Gravensande

Breda 1841 – 1924 Den Haag

Carel Nicolaas Storm van ‘s-Gravesande was schilder, etser en lithograaf en behoorde tot de Haagse School. Hij is vooral bekend van zeegezichten, interieurs en stillevens.

Hij kwam uit een aristocratische familie. Hoewel hij al vroeg belangstelling had voor kunst, stond zijn vader erop dat hij rechten studeerde. Maar in 1865, drie jaar na zijn afstuderen vertrok hij toch naar Brussel, waar hij studeerde bij Willem Roelofs, Paul Gabriël en Félicien Rops, die hem leerden etsen en vrienden voor het leven werden.
In 1893 keerde hij terug naar Nederland en vestigde zich in Den Haag. Hij bleef echter reizen, naar Parijs, Wiesbaden, Keulen en Berlijn. In 1900 ontving hij een gouden medaille op de Exposition Universelle.

Storm van ‘s-Gravesande heeft een grote bijdrage geleverd aan de hernieuwde interesse in etsen als onafhankelijke kunstvorm. Als lithograaf was hij een van de eersten die aluminiumplaten gebruikte in plaats van steen of zink.
Hij maakte meer dan 400 etsen; meestal landschappen en stadsgezichten. Samen met Willem Witsen was hij medeoprichter van de Nederlandse Etsclub.
Zijn werk is te zien in musea over de hele wereld, waaronder het British Museum en het Detroit Institute of Arts.

Ga naar de bovenkant