Strasser, Roland VERKOCHTE WERKEN2021-02-25T21:12:51+01:00

Roland Strasser

Wenen 1895 – 1974 Santa Monica Californië USA

Roland Strasser was de zoon van de Oostenrijkse beeldhouwer Arthur Strasser. Hij was een expressionistische schilder, tekenaar en aquarellist die werd opgeleid aan de kunstacademie in Wenen en aan de kunstacademie in München. Het Oostenrijkse expressionisme zou zijn latere Indonesische schilderijen sterk beïnvloeden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij een oorlogsschilder van het Oostenrijkse leger. Na de oorlog illustreerde hij ook kinderboeken en maakte hij litho’s.
Strasser maakte reizen naar China, Tibet, Mongolië en Japan samen met de schilder Willem Dooyewaard. De twee kunstenaars hadden elkaar ontmoet in Indonesië, waar Strasser in 1920 naartoe was verhuisd. Strasser gaf les aan Dooyewaard en ze werkten vaak samen. Er zijn zeer duidelijke overeenkomsten en wederzijdse invloeden te ontdekken in de werken van beide schilders.
Van 1935 tot 1945 woonde Strasser met zijn vrouw in Kintamani, Bali. Zijn werken waren tussen 1921 en 1937 te zien op verschillende tentoonstellingen in Jakarta, Bandung en Surabaya. Zijn werken zijn een mengeling van de magie en schoonheid van het Verre Oosten en de dynamiek van het Oostenrijkse expressionisme. Na zijn tijd in Indonesië verhuisde hij naar Londen waar hij tot 1952 werkte. Hij vestigde zich uiteindelijk in Santa Monica in de VS, waar hij stierf in 1974.
Ga naar de bovenkant