Teixeira de Mattos, Joseph VERKOCHTE WERKEN2021-02-26T10:14:29+01:00

Joseph Teixeira de Mattos

Amsterdam 1892 – 1971 Parijs

Joseph Teixeira de Mattos was in essentie autodidact. Zijn talent had zich al vroeg geopenbaard, maar de opleiding die zijn ouders hem wilden laten volgen beviel hem niet. Belangrijker was de invloed van twee oudere Portugees-joodse kunstenaars, Joseph Mendes da Costa (1863-1939) en Samuel Jessurun de Mesquita (1870-1944). Het was Mendes die de jonge Teixeira in 1914 in contact bracht met de bekende kunstcriticus H.P. Bremmer. Zijn adviezen hielpen de kunstenaar op weg bij het ontwikkelen van een persoonlijke, realistische stijl en een karakteristieke werkwijze. Vanaf het begin beet hij zich vast in een beperkt aantal onderwerpen die hij over langere periodes steeds opnieuw in beeld bracht ; en later ook zijn omgeving met huizen, straatgezichten, solitaire bomen en op straat wandelende personen.

Hij tekende vele zelfportretten, ook zijn broertje en ouders werden diverse malen geportretteerd. Hij tekende ook graag dieren. Regelmatig bezocht hij daarom Artis om zijn modellen zo natuurgetrouw mogelijk te vereeuwigen. In 1927 werd hij lid van de kunstenaarsvereniging De Brug en in 1934 ook van De Onafhankelijken en Arti et Amicitiae. Op deze manier kwam hij meer met collega’s in contact en kon hij zijn werk ook beter naar buiten brengen. Later begon Teixeira de Mattos zijn omgeving met huizen, straatgezichten, solitaire bomen en op straat wandelende personen vast te leggen. Hij bezocht Parijs regelmatig en vestigde zich er definitief in 1938.
Bijzonder zijn de tekeningen van Joseph Teixeira waarin hij het dagelijks leven in Parijs vastlegde met zijn voetgangers, spelende kinderen en wandelaars in de Jardin du Luxembourg.
Bronvermelding : Codart

Ga naar de bovenkant