Wiegman, Matthieu HUIDIGE COLLECTIE2020-08-15T22:00:00+02:00
terug naar huidige collectie per kunstenaar

Matthieu Wiegman

Zwolle 1886 – 1971 Bergen

Matthieu Wiegman was samen met Leo Gestel en Arnout Colnot een van de belangrijkste figuren binnen de Bergense School.
Hij kwam uit een streng katholiek gezin en bleef zijn gehele leven trouw aan zijn geloof. In 1909 maakte hij de opzet voor zijn eerste religieuze schilderij, de prediking van St-Willibrordus. Hij zou later vele religieuze voorstellingen maken.
Wiegman verhuisde naar Bergen in 1911, na zijn studie aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. De Bergense schilders leerden hem anders te kijken naar het kunstenaarschap dan hij op de Akademie gedaan had. Hij experimenteerde mee en ging op zoek naar nieuwe inhoud van zijn werk. Vooral het Luminisme sprak hem aan.

Belangrijk voor Wiegman waren het samenspel van kleur en vorm. Hij schilderde complexen van uitbundige kleurvlakken, waarbij licht moest inwerken op het gevoel. Precies zoals Paul Cezanne dat bedoelde, een kunstenaar voor wie hij grote bewondering had. Wiegman heeft diverse malen Frankrijk bezocht.

Belangrijk ook in zijn oeuvre waren zijn stillevens. Het liefst gebruikte Wiegman de te schilderen objecten voor vulling van de achtergrond.

Wiegman was de meest optimistische van de groep Bergense School schilders, hij was jong van geest.
Wiegman kreeg al snel erkenning voor zijn werk, en dat bleef zo gedurende zijn verdere leven.

Ga naar de bovenkant