Wijnberg, Nicolaas HUIDIGE COLLECTIE2020-08-15T22:00:27+02:00

Nicolaas Wijnberg

Amsterdam 1918 – 2006 Laren NH

Nicolaas Wijnberg was zoon van een lithograaf en volgde een opleiding aan de grafische school, waar hij tekenles kreeg van Jos Rovers. Later bezocht hij ook de avondklas van de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten Amsterdam.

Wijnberg heeft een zeer omvangrijk oeuvre opgebouwd op meerdere gebieden, variërend van teken- en schilderkunst, grafiek en wandschilderingen tot theaterdecors. Wijnbergs werk bevindt zich in de collecties van de belangrijkste musea en prentenkabinetten in Nederland. Het Rijksmuseum onder andere verwierf een grote collectie en zijn archivalia en documentatie zijn te raadplegen in verschillende openbare studiezalen, waaronder die van het RKD en het Theater Instituut Nederland. In 2000 werd hem de Oeuvreprijs van het Fonds voor beeldende kunst, vormgeving en bouwkunst toegekend.

Voor Wijnberg was de tekenkunst het uitgangspunt van al zijn werkzaamheden. In zijn schilderijen is dat zichtbaar in de sterk lineaire vormgeving, de ruwe factuur en het bijna schrille kleurgebruik. Wijnberg maakte zelfportretten, figuren en landschappen, in tal van onderlinge combinaties waarmee hij een geheel eigen wereld heeft geschapen die schijnbaar realistisch is. Naast zijn vrije werk maakte hij een groot aantal theaterdecors en affiches in opdracht van verschillende gezelschappen. Daarnaast verwierf hij talloze opdrachten voor monumentale wandschilderingen, mozaïeken en glas-in-loodramen.

Hij was medeoprichter van de figuratieve schildergroep De Realisten en van het Scapinoballet.

Bronvermelding : ‘Nicolaas Wijnberg 1918 – 2006’ door Frans Duister en Marijn Schapelhouman, uitgegeven door Thoth, oktober 2008.

Ga naar de bovenkant