Zadkine, Ossip HUIDIGE COLLECTIE 2019-02-10T17:23:33+00:00

terug naar huidige collectie per kunstenaar

Ossip Zadkine

Vitebsk, Wit-Rusland 1890 – 1967 Parijs

Ossip Zadkine, geboren in Wit Rusland als zoon van een Schotse moeder en Russisch Joodse vader, kennen we vooral als beeldhouwer. Hij werd sterk geïnspireerd door het kubisme en de primitieve Afrikaanse kunst. In ons land is hij bekend geworden door zijn beeld ‘De Verwoeste Stad’ uit 1953, wat in het centrum van Rotterdam staat op het Plein 1940.

Zadkine was echter ook een getalenteerd tekenaar en aquarellist, en liet een groot oeuvre aan litho’s en gouaches na. Hij had nauwelijks belangstelling voor het maken van portretten en was vooral geïnteresseerd in de ‘Architectuur van het lichaam’. De herkenbaarheid of gezichtsuitdrukking waren minder belangrijk.

Op 21 juni 1941 vluchtte Zadkine vanwege zijn Joodse afkomst vanuit zijn woonplaats Les Arques in Frankrijk via Portugal naar de Verenigde Staten. Het was de laatste Amerikaanse boot uit Lissabon. Hij vond in de wijk Greenwich Village een atelier waar hij drie en half jaar zou blijven. Zadkine probeerde zijn heimwee te verdrijven door Franse landschappen te tekenen. Zijn vrouw, de internationaal bekende kunstenares Valentine Prax, was namelijk achtergebleven in Frankrijk.

In maart 1942 exposeerde hij met veertien Europese ‘Artists en Exile’, onder andere Marc Chagall, Fernand Léger en Piet Mondriaan bij Pierre Matisse, de zoon van Henri Matisse die een gallery had in New York. In 1945 keerde hij terug naar Parijs.
In de jaren 60 komt zijn roem tot een hoogtepunt. Hij heeft talloze exposities en reist de hele wereld over. Na de dood van zijn weduwe Valentine wordt in zijn voormalige huis en atelier het Musée Zadkine geopend, met vooral werken uit zijn eerste periode.

Le couple

O. Zadkine (1890 Vitebsk – Parijs 1967), potlood, 51 x 35 cm, gesigneerd links onder en gedateerd ’21.
Gedocumenteerd onder nummer P-809 bij het Zadkine Research Center in Brussel.

 

La sieste

O. Zadkine (1890 Vitebsk – Parijs 1967), gouache, 46 x 63 cm, gesigneerd rechts onder en gedateerd ’30.
Gedocumenteerd onder nummer P-2217 bij het Zadkine Research Center in Brussel.