Zoetelief Tromp, Johannes VERKOCHTE WERKEN2021-03-14T17:19:00+01:00

Johannes (Jan) Zoetelief Tromp

Batavia 1872 – 1947 Breteuil-sur-Iton

Jan Zoetelief Tromp werd geboren in Nederlands Indië. Zijn vader Solco Walle Tromp was bestuursambtenaar op Java. De familienaam van zijn moeder was Zoetelief. Zijn oma, ‘Grootje Zoet’, ontdekte dat Jan doofstom was. Haar hele verdere leven zou ze zich om hem bekommeren.
Toen hij drie was, reisde ze met hem van Java naar Europa, bezocht zonder resultaat allerlei specialisten en Jan werd uiteindelijk opgenomen in een doofstommeninstituut te Rotterdam. Daar leerde hij liplezen en gebarentaal. In 1884 keerde hij met grootje Zoet naar Java terug. Hij nam in 1886 de achternaam Zoetelief Tromp aan, uit erkenning voor zijn oma.
In datzelfde jaar keerde de hele familie terug naar Nederland en werd Jan Zoetelief Tromp toegelaten aan de Amsterdamse Academie. Na zijn afstuderen verhuisde hij naar Den Haag en kreeg hij belangstelling voor de Haagse School.

Hij trouwde Marie Blommers, een dochter van de Haagse School-schilder Bernard Blommers. Hendrik Mesdag was getuige bij het huwelijk. Blommers heeft grote invloed gehad op de onderwerpskeuze en de stijl van Tromp.
Jan Zoetelief Tromp schilderde veel in Blaricum waar hij het boerenleven vastlegde. En later in Katwijk waar hij vanaf 1914 permanent ging wonen. Hij schilderde het vissersleven maar vooral voorstellingen met kinderen, altijd sfeervolle en idyllische taferelen. Door zijn doofheid was zijn eigen zijn eigen gezin hem het meest vertrouwd. Marie en zijn kinderen waren vaak model.
In 1928 vertrok Jan Zoetelief Tromp voorgoed naar Breteuil, een klein dorp in Normandie waar zijn oudste zoon al eerder was gaan wonen en er een kippenboerderij was begonnen.

Ga naar de bovenkant