Hein A.M. Klaver Kunsthandel presenteert een prachtige selectie aquarellen, gouaches en schilderijen. De collectie is samengesteld in nauw overleg met de kinderen van Jaap Min.

Wanneer? Vrijdag 18 t/m zondag 20 juni en vrijdag 25 t/m zondag 27 juni van 11 tot 17 uur.
Waar? August Janssenweg 7 in Baarn
Bel of mail ons voor een afspraak zodat wij ervoor kunnen zorgen dat niet te veel mensen tegelijk onze kunsthandel bezoeken  (zie onze contactpagina)

Het gebeurt sporadisch dat er werken rechtstreeks uit de nalatenschap van de Bergense schilder Jaap Min (1914 – Bergen – 1987) verkocht worden.

De tentoonstelling ‘Wat zich schildert tussen polder en duin’, in het Museum Belvédère in de zomer van 2019, oogstte lovende kritieken.
‘Jaap Min is tegen alle stromingen in blijven schilderen in zijn eigen expressionistische stijl’, de ongewone kleuren nodigen uit om eens lekker rond te banjeren tussen koeien, sloten en bomen’ (Trouw 4 juni 2019)

Directeur Han Steenbruggen van Museum Belvédère zegt over Jaap Min :

‘Tot de oeuvres die zich met terugwerkende kracht onderscheiden, behoort zeker dat van Jaap Min. In zijn schilderijen en werken op papier tekenen zich steeds scherper een tijdloze kwaliteit af.
De kunstenaar vond binnen de vierkante kilometer rond zijn huis alle onderwerpen die hij nodig had om zich uit te drukken in verf. Al schilderend analyseerde hij ze, verkende hij ze, en herschiep hij ze in verf om er uiteindelijk emotioneel mee samen te vallen. Zo ontwikkelde hij ver van de brandhaarden van modernismen een eigenzinnig persoonlijk idioom met een bijzondere zeggingskracht.’

En als je verder in de tijd terugleest in krantenartikelen vind je telkens vergelijkbare omschrijvingen van het werk van Jaap Min : ‘Lichtgevende koeien’, ‘Felle emoties, bonkige virtuositeit’ (Parool en NRC 1985)

Ten slotte nog een citaat van Kester Freriks (1954), schrijver, en verbonden aan de cultuur- en boekenredactie van NRC. Hij schreef ‘Jaap Min. Een zwijgend gesprek’, uitgegeven in 2001 door Mercurius Wormerveer in samenwerking met de Stichting Jaap Min :

‘De kleuren rood en oranje zijn niet de meest voorkomende in de natuur, behalve in flora en bij zonsopkomsten en zonsondergangen.

Daarom is het zo avontuurlijk en een verrijking om na het zien van zijn schilderijen het Noord-Hollandse landschap opnieuw te bekijken: die wilde rode wegen, nooit eerder gezien en nu opeens wel. Zonder dat rood van de schilder had die visuele sensatie niet bestaan. Het is alsof Min het Noord-Hollandse panorama bevrijdt en laat voortbestaan in een nieuw licht en een nieuwe kleur.

In veel van zijn landschappen is het alsof Min de kijker uitnodigt het schilderij als het ware binnen te gaan, zoals je een landschap betreedt. Wat de schilder gedaan heeft, is het landschap tot zijn essentie terugbrengen: breedte, diepte, hoogte.’

Een uitgebreide selectie van de werken vindt u op de Kunstenaarspagina van Jaap Min.