Min, Jaap HUIDIGE COLLECTIE2021-06-30T21:02:48+02:00

Jaap Min

1914 – Bergen – 1987

In juni 2021 organiseerden wij een verkoopexpositie rondom Jaap Min in onze kunsthandel in Baarn.
Alle informatie vindt u op onze Nieuwspagina.

Op aanmoediging van de schilder Matthieu Wiegman begon Jaap Min in 1938 zijn opleiding voor monumentale kunst aan de Rijksacademie in Amsterdam onder leiding van Johannes Hendricus Jurres en Heinrich Campendonk. Een jaar later maakte hij een studiereis naar Padua en Verona waar hij het werk leerde kennen van Massimo Campigli en Giotto, dat voor de rest van zijn leven van grote invloed is geweest op zijn werk.

Na een aantal opdrachten in Limburg was hij van 1955 tot 1961 docent aan de Jan van Eyck Academie te Maastricht. Het was niet zijn gelukkigste periode. Van alle Bergense schilders is Jaap Min in werk en leven het meest met Bergen vergroeid. In de periode van zijn hoogleraarschap aan de Jan van Eyckacademie in Maastricht (1955-1961) miste hij Bergen en het Noord-Hollandse landschap: ‘Ik heb aan enkele vierkante kilometers genoeg. Die dekking in de rug van die zee. Midden in Limburg voel ik me verloren’

In Museum Belvédère in Heerenveen vond in 2019 een eerste grote overzichtstentoonstelling van zijn werk plaats.
Directeur Han Steenbruggen van Museum Belvédère zegt over Jaap Min :
‘Tot de oeuvres die zich met terugwerkende kracht onderscheiden, behoort zeker dat van Jaap Min. In zijn schilderijen en werken op papier tekenen zich steeds scherper een tijdloze kwaliteit af.
De kunstenaar vond binnen de vierkante kilometer rond zijn huis alle onderwerpen die hij nodig had om zich uit te drukken in verf. Al schilderend analyseerde hij ze, verkende hij ze, en herschiep hij ze in verf om er uiteindelijk emotioneel mee samen te vallen. Zo ontwikkelde hij ver van de brandhaarden van modernismen een eigenzinnig persoonlijk idioom met een bijzondere zeggingskracht.’

Vooral door zijn religieuze achtergrond en de beïnvloeding van Campendonk heeft hij veel werken gemaakt voor kerken zoals kruiswegstaties (in olie) en glas-in-loodramen. Voorbeelden zijn te zien in de Pius X-kerk in Alkmaar en (zijn laatste monumentale werk) in de H. Felicitaskerk te Spijkenisse, ontworpen door zijn zoon en architect Maarten Min.

Ga naar de bovenkant