Heineken, Marie VERKOCHTE WERKEN2018-02-25T00:02:01+01:00

Marie Heineken

1844 – Amsterdam – 1930

Marie Heineken woonde en werkte vrijwel haar gehele leven in Amsterdam. Haar schildersopleiding kreeg zij in de jaren 1870 in de avond-damesklas van de Rijksacademie. Eén van haar leermeesters was August Allebé, een kunstenaar die zijn vrouwelijke leerlingen actief hielp om zich te ontwikkelen als zelfstandig kunstenaar.
Marie Heineken werkte impressionistisch. Ze schilderde vooral bloemstillevens. Stadsgezichten van haar hand zijn zeldzaam. Haar manier van werken doet denken aan de schilder Willem Witsen, behorend tot de groep der Tachtigers. Ze is naamgeefster van het Marie Heinekenplein, achter de Heineken brouwerij aan de Ferdinand Bolstraat in De Pijp. Ze was een volle nicht van Gerard Adriaan Heineken, oprichter van de brouwerij.

Werk van deze kunstenaar in de huidige collectie

Uitzicht op de Westerkerk vanuit haar woning aan de Leliegracht

Marie-Heineken-Uitzicht-op-de-Westerkerk

M. Heineken ( 1844 Amsterdam 1930), aquarel, 44 x 29 cm, monogram rechts onder VERKOCHT

Marie Heineken woonde aan de Leliegracht. Aan de achterzijde van haar woning keek zij uit op de Westerkerk en op de achtertuin van het Anne Frank Huis. Bijzonder dat zij deze plek die later van historische betekenis zou worden, vastlegde in een stadsgezicht.

Ze is naamgeefster van het Marie Heinekenplein, achter de Heineken brouwerij aan de Ferdinand Bolstraat in De Pijp. Ze was een volle nicht van Gerard Adriaan Heineken, oprichter van de brouwerij.

Marie Heineken werkte impressionistisch. Ze schilderde vooral bloemstillevens, stadsgezichten van haar hand zijn zeldzamer. Haar manier van werken doet denken aan de schilder Willem Witsen, behorend tot de groep der Tachtigers.

 

Vondelpark in de sneeuw

Marie-Heineken-Vondelpark-in-de-sneeuw 

Marie Heineken ( 1844 – Amsterdam – 1930 ), Aquarel, 35 x 51 cm, monogram rechts onder VERKOCHT

Bloemstilleven

M.-Heineken-1844-1930-Bloemstilleven-pastel-43-x-59-cm-ges.-r.o.M. Heineken ( 1844 – 1930 ), pastel, 43 x 59 cm, ges. r.o. VERKOCHT

Ga naar de bovenkant