Th.-Schwarze-1852-1918-Slapend-kindje-rood-krijt-46-x-37-cm-ges.-r.o.Th. Schwartze  (1852 – 1918 ), rood krijt, 46 x 37 cm, ges. r.o. VERKOCHT

De Amsterdamse schilderes Thérèse Schwartze was tijdens haar leven een gevierd portrettiste die een grote technische vaardigheid koppelde aan een buitengewoon zakelijk inzicht. Zij wist de negentiende-eeuwse vaderlandse beau monde en het koningshuis met on-Nederlandse allure in beeld te brengen en verdiende daar miljoenen mee. Ook internationaal vestigde zij haar reputatie met talloze tentoonstellingen en opdrachten in heel Europa en de Verenigde Staten. Dit maakte haar tot een succesvol kunstenares en een voorbeeld voor een generatie vrouwelijke schilders na haar, met name voor de Amsterdamse Joffers, onder wie haar nichtje Lizzy Ansingh.

Bij het getoonde portret is een publikatie gevoegd van een tentoonstelling in Slot Zeist.