Vrijdag 14 april  is de overzichtstentoonstelling ‘Rumoer in de Stad – De schilders van Tachtig’ gestart in het Gemeentemuseum Den Haag. De tentoonstelling is een vervolg op ‘Holland op z’n mooist, op pad met de Haagse School’ uit 2015 en loopt tot 5 november 2017.

De schilders van Tachtig, zoals Isaac Israels, Willem Bastiaan Tholen, Maurits van der Valk, Eduard Karsen, Marius Bauer en Piet Meiners zijn goed vertegenwoordigd in onze collectie. De Tachtigers hebben altijd al een bijzondere plek in ons hart. Wij hebben 5 werken in bruikleen gegeven aan het Gemeentemuseum voor deze prachtige tentoonstelling.

Isaac Israels en George Hendrik Breitner waren de belangrijkste vertegenwoordigers van De Tachtigers.
Het waren vernieuwers. Zij legden het stadsleven in al zijn facetten vast en lieten zich bekoren door het elektrische licht, de mooie etalages en de trams op het Rokin. Zij schroomden niet ook de lelijkheid van de stad en de armoede van de bevolking vast te leggen, zoals de waspitten, de arbeiders en de heiwerkzaamheden.
Ook W.B. Tholen behoorde tot De schilders van Tachtig, hoewel hij zeker niet alleen het stadsleven vastlegde. Hij verbleef vaak op Ewijckshoeve, het buiten van de familie Witsen nabij Soest. Hij maakte er talloze tekeningen en schilderijen. Deze buitenplaats was een ontmoetingsplek voor veel schilders van Tachtig.
Eduard Karsen schilderde vooral het verstilde stadsleven. Maurits van der Valk trok er vaak op uit en legde de omgeving van Amsterdam vast. Marius Bauer was een oriëntalist en was geboeid door het Oosterse stadsleven. Hij maakte reizen naar Noord Afrika, Egypte, Istanbul, India en Indo China.

Bij de tentoonstelling is een catalogus uitgegeven. Deze kunt u bestellen bij WbooksDe werken die wij ter beschikking stelden aan het Gemeentemuseum staan er in.