Benner, G. VERKOCHTE WERKEN2020-09-03T09:32:08+02:00

Gerrit Benner

Leeuwarden 1897 – 1981 Nijemirdum

Gerrit Benner brak in de jaren vijftig door met zijn expressieve werk met thema’s uit de natuur. Zo had hij verschillende overzichtstentoonstellingen in Europa en vertegenwoordigde hij Nederland in 1953 op de Biënnale van São Paulo.

Benner leefde aanvankelijk in strijd met zijn eigen werk, tot de oorlog verbrandde hij vrijwel alles. Hij werkte in de begintijd vooral in Friesland, afgesloten van invloeden van buitenaf. Hier ontwikkelde hij zonder enige opleiding een geheel eigen stijl die zich misschien wel het beste laat typeren als een ruige expressieve schilderstijl die in alles blijk geeft van een grenzeloze liefde voor de natuur. Na de oorlog kwam hij in contact met Appel en Constant. Benner herkende zichzelf in hun werk en zo viel ook zijn artistieke gevoel in de jaren vijftig samen met de tijdgeest.

Landschappen, bloemen en vogels, maar ook fabelachtig weergegeven ruiters met paarden, keren steeds terug in het oeuvre van Benner. Hij werkte figuratief maar vereenvoudigde zijn voorstellingen, in zijn landschappen voerde hij de abstractie het verst door. Benner vond zijn onderwerpen dicht bij huis in Friesland. Hij zei hierover: ‘Je moet niet aan het resultaat denken. Je moet de gedachte aan kunst van je afzetten, en dan jezelf zijn: rustig doorwandelen in jezelf, in je eigen gebied.’

Bron: Gemeentemuseum Den Haag 2010.  Tentoonstelling Gerrit Benner in het Tritonkabinet naar aanleiding van een schenking van een aantal belangrijke werken uit particulier bezit.
Ga naar de bovenkant