Dongen, van Cornelis Theodorus Maria VERKOCHTE WERKEN 2019-01-17T14:25:23+00:00

Cornelis Theodorus Maria Van Dongen

Delfshaven 1877  – 1922 Monte Carlo

Kees van Dongen begon op zijn vijftiende met avondlessen aan de Rotterdamse “Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen” – de tegenwoordige Willem de Kooning Academie. Hij werkte overdag omdat er geen geld was om zijn studie te betalen. Drie jaar later al kon hij als tekenaar de kost verdienen en werkte hij voor verschillende bladen waaronder Het Rotterdamsch Nieuwsblad. In 1897 vertrok Van Dongen naar Parijs om zich daar als tekenaar verder te ontwikkelen.

In Parijs sloot Van Dongen zich aan bij de fauvisten. Hij viel op door zijn eigentijdse kleurgebruik, maar ook door zijn levensstijl. In de jaren twintig en dertig organiseerde hij grootse atelierfeesten die niet alleen door kunstenaars, maar ook politici en andere beroemdheden bezocht werden.

Van Dongen staat bekend om zijn vele schilderingen van het vrouwelijk naakt. Voor hem was de vrouw ‘het mooiste landschap’: de vrouw was zijn ‘muze’. Later in zijn loopbaan (na 1918) legde hij zich vooral toe op het schilderen van portretten van de Parijse ‘society’. Zijn bekendste model was Brigitte Bardot.

Oude Haven Rotterdam

K. van Dongen (Rotterdam 1877 – 1968 Monaco), potlood, 10,5 x 17,5 cm, gemonogrammeerd links onder en Oude Haven ’96, annotatie achterzijde : Oude haven 1896. Herkomst : Kunsthandel M.L. de Boer Amsterdam no. 12632, sticker achterzijde. VERKOCHT