Greive, Johan Conrad VERKOCHTE WERKEN2021-02-05T17:23:55+01:00

Johan Conrad ‘Coen’ Greive

1837 – Amsterdam – 1891

Greive kwam uit een artistiek milieu. Hij was de zoon van een musicus. Zijn tekentalent werd al vroeg herkend door zijn oom, de kunstschilder Petrus Franciscus Greive, bij wie hij in de leer ging. Later kreeg hij les van Cornelis Springer, die hem ook leerde etsen. Door de ziekte van zijn vader moest Greive al op jonge leeftijd bijdragen aan de kostwinning van het gezin en maakte hij  illustraties in tijdschriften en boeken. Voor Kunsthandel Buffa & Zonen maakte hij met regelmaat prenten, litho’s en tekeningen.
Greive werd beïnvloed door de Haagse School en in in enige mate door het impressionisme, vooral zijn aandacht voor de lichtinval. Net als Johannes Klinkenberg was hij een architectuurschilder, met veel vakmanschap. Greive maakte vooral Amsterdamse stadsgezichten, maar hij maakte ook rivier- en zeegezichten.

Hij reisde tijd door Nederland, Frankrijk en Duitsland, en maakte zelfs een voor die ongebruikelijke reis naar IJsland.
Greive was lid en enkele jaren voorzitter van kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae. Veel Nederlandse musea bezitten werk van Greive, waaronder het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum te Amsterdam.
In 2013 verscheen van de hand van zijn verre neef Jan Greive een uitgebreide monografie.

Ga naar de bovenkant