Johan Barthold Jongkind
Lattrop (Overijssel) 1819 – 1891 La Côte-Saint-André (Frankrijk)
Jongkind volgde zijn opleiding aan de Tekenacademie te Den Haag, waaraan hij in 1837 afstudeerde. Zijn leraar was de in zijn tijd gerespecteerde Nederlandse landschapsschilder Andreas Schelfhout. In 1845 ging hij op uitnodiging van de Franse kunstschilder Eugène Isabey naar Parijs. Dit is een beslissend moment in de carrière van de kunstenaar. In Parijs ging hij in de leer bij Isabey en ontmoette hij bovendien een toonaangevende Franse kunstenaar als Jean-Baptiste Camille Corot, en de kunstcriticus Charles Baudelaire. In 1848 exposeerde hij voor de eerste keer op de prestigieuze Salon.
Johan Barthold Jongkind is een sleutelfiguur in de schilderkunst van de 19de eeuw en pionier van het impressionisme. Hij werd geboren in Nederland, maar woonde het grootste deel van zijn leven in Frankrijk.
Zijn rake observaties van de natuur en zijn directe, losse manier van schilderen waren een eye opener voor de Franse kunstenaars. Vanuit de Hollandse, realistische traditie gaf Jongkind de aanzet tot het impressionisme in Frankrijk. Monet zei dat Jongkind hem had leren kijken: ‘Hij zorgde voor de opvoeding van mijn oog’. Manet noemde hem ‘de vader van het moderne landschap’.