Klein, Frits HUIDIGE COLLECTIE2023-02-11T16:19:04+01:00

Frits (Fred) Klein

Bandung 1898 – 1990 Parijs

Frits Klein is geboren in Nederlands Indïe maar kreeg vanaf zijn 6e een Europese opvoeding. In 1920 vertrok hij naar Parijs waar hij diverse kunstopleidingen volgde en grote meesters als Piet Mondriaan en Kees van Dongen ontmoette. Hij was erg onder de indruk van de Franse Impressionisten.

In 1925 vertrok hij naar Zuid-Frankrijk. De Mediterrane sfeer en het licht en de warmte herinneren hem aan zijn jeugd op Java en zijn palet wordt kleurrijker, stralender. Hij trok zich niets aan van de wereld om hem heen, die van protesten en revolutie. Hij volgde zijn eigen weg, hield vast aan het impressionisme.
Klein werkte vanuit kleur naar voorstelling. Soms vanuit een oranje paarse voorkeur, soms vanuit een groengele of een paarsblauwe. Zijn werk wordt wel vergeleken met de Franse kunstschilder Odilon Redon. Een Franse recensent scheef hierover: ‘Klein werkt zoals Odilon Redon, vertrekkend vanuit een droom van kleuren van waaruit het motief langzaam vorm aanneemt. Daarmee keert hij desondanks toch weer naar de realiteit terug, zij het naar een verdroomde realiteit’.

Ga naar de bovenkant