Johannes Frederik Engelbert ten Klooster
Kudus Java 1873 – 1940 Veere
Johannes ten Klooster was in zijn tijd al een succesvol kunstenaar. Hij werd geboren op Java en had een Hollandse vader en Indonesische moeder. Op 4-jarige leeftijd werd hij op kostschool naar Nederland gestuurd waar hij ook leerde tekenen en schilderen. Aansluitend volgde hij een militaire opleiding. In 1894 vertrok bij voor het leger naar Java.
In 1914 keerde hij met zijn gezin definitief terug naar Den Haag. Een jaar later verhuisden zij naar Veere waar hij tot zijn dood zou blijven.
In zijn tijd al was hij een zeer succesvol kunstenaar. Zijn werk werd door een aantal belangrijke musea aangekocht. In 1928 werd hem gevraagd een omslag te maken voor het tijdschrift Wendingen. De publicatie besteedt aandacht aan zijn gehele oeuvre: houtsneden, olieverfschilderijen en tekeningen in gewassen inkt, en bevat bovendien een oeuvrecatalogus van zijn houtsneden.
In het begin van zijn carrière schilderde hij Indonesische voorstellingen, gebaseerd op zijn herinneringen. Later maakte hij ook Hollandse landschappen. De invloed van Indonesië blijft zichtbaar in zijn werk. In februari 2007 organiseerde het Tropenmuseum in Amsterdam een tentoonstelling aan hem, en publiceerde een catalogus. In de zomer van 2018 organiseerde het Zeeuws Museum een tentoonstelling rondom Ten Klooster.
Landschap met brug, bomen en lantaarnpaal
J.F.E. ten Klooster (1873 - 1940)