Mané-Katz, Emmanuel HUIDIGE COLLECTIE2020-08-15T21:38:34+02:00

Emmanuel Mané-Katz

Krementsjoek, Oekraïne – 1894 – 1962 Tel Aviv, Israël

Mané-Katz is geboren in de Oekraïne, en kwam uit een Orthodox-Joodse familie. De bedoeling was in eerste instantie dat hij Rabbi zou worden, maar hij ging naar School of Fine Arts in Kiev.
Hij bezocht Parijs voor het eerst in 1913. Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog ging hij terug naar de Oekraïne om in 1921 weer terug te keren naar Parijs.
Daar raakte hij bevriend met Pablo Picasso en andere belangrijke kunstenaars, en was hij verbonden aan de kunstbeweging die bekend staat als de School van Parijs. Samen met andere talentvolle Joodse kunstenaars, wordt hij ook wel beschouwd als onderdeel van een groep die specifiek wordt aangeduid als de Joodse School van Parijs.
In 1931 kreeg Mané-Katz schilderij The Wailing Wall een gouden medaille op de Parijse Wereldtentoonstelling.
Aanvankelijk was zijn stijl klassiek en somber, maar zijn palet veranderde in latere jaren in heldere, primaire kleuren, met een nadruk op Joodse thema’s. Hij schilderde vooral Hassidische personages, rabbijnen, Joodse muzikanten, bedelaars, Yeshiva-studenten en scènes uit de Oost-Europese shtetl.

Mane-Katz maakte zijn eerste reis naar Palestina in 1928 en bezocht het land daarna  jaarlijks. Hij zei dat zijn werkelijke thuis Parijs was, maar zijn geestelijke thuis was Eretz Yisra’el, het Land van Israël.

Hij verbleef in Parijs tot de Tweede Wereldoorlog, waarna hij vluchtte naar New York.

Mane-Katz liet zijn schilderijen en een uitgebreide persoonlijke verzameling Joodse rituele kunst na aan de stad Haifa, Israël. Vier jaar voor zijn dood werd in opdracht van de toenmalige burgemeester van Haifa, Abba Hushi, op Mount Carmel het  Mané-Katz Museum gebouwd.

Ga naar de bovenkant