Anthonij ‘Anton’ Mauve
Zaandam 1838 – 1888 Arnhem
Anton Mauve is geboren in Zaandam maar groeide op in Haarlem. Op 16-jarige leeftijd ging hij in Haarlem in de leer bij de veeschilder Pieter Frederik van Os en daarna bij de paardenschilder Wouter Verschuur.
Samen met collega-kunstenaar en stadgenoot Paul Gabriël ging Mauve vaak de natuur in om te schilderen. Vanaf zijn twintigste werkte hij onder meer in Oosterbeek, waar hij andere kunstenaars ontmoette zoals Willem Maris, met wie hij goed bevriend raakte. Maris introduceerde Mauve bij collega-kunstenaars in Den Haag, waardoor Mauve kennismaakte met de Haagse School.
Zijn werk kreeg de beroemde zilveren toon. De ligging van Den Haag aan zee zal hierbij ongetwijfeld een rol hebben gespeeld. Mauve gaf de voorkeur aan het vastleggen van de grijze Hollandse luchten in plaats van blauw met zonneschijn.
In 1871 betrok Mauve een atelier in Den Haag. Daar gaf hij Vincent van Gogh, die een neef was van Mauve’s vrouw, korte tijd schilderles. Mauve’s invloed op Vincent was groter dan doorgaans wordt aangenomen. Thema’s als spitters, aardappeleters en houtverkopers nam hij van Mauve over.
Twee vrouwen in een werkplaats
A. Mauve (1838 - 1888)