Mesdag-van Houten, Sientje VERKOCHTE WERKEN2023-11-12T11:48:56+01:00

Sientje Mesdag-van Houten

Groningen 1834 – 1909 Den Haag

Sientje van Houten kwam uit een vooraanstaande Groningse familie en groeide op in een doopsgezind gezin. Haar vader Derk van Houten, handelaar in balken en scheepsmasten had in korte tijd zijn bedrijf weten uit te breiden tot een succesvol internationaal houthandelsbedrijf. Hij had een bescheiden kunstverzameling, waardoor de kinderen al vroeg in aanraking kwamen met kunst.
In 1856 trouwde Sientje van Houten met Hendrik Willem Mesdag. Haar man kwam eveneens uit een welgestelde doopsgezinde familie uit Groningen en was effectenhandelaar bij het bankiersbedrijf van zijn vader en schilderde in zijn vrije tijd.

Aangemoedigd door zijn vrouw besloot Hendrik Willem Mesdag in 1864 om zich helemaal aan de schilderkunst te wijden, een stap die mogelijk werd gemaakt door de erfenis van de vader van Sientje, die dat jaar overleed. Het echtpaar vertrok naar het schildersdorp Oosterbeek, waar Hendrik er elke dag op uit trok om naar de natuur te tekenen. Intussen begon ook Sientje voorzichtig pogingen te doen om het landschap vast te leggen. In de zomer van 1866 ging Hendrik in de leer bij de landschapsschilder Willem Roelofs in Brussel. Ook Sientje kreeg aanwijzingen van Willem Roelofs en van Hendrik’s neef Alma Tadema.
In 1869 verhuisden Sientje en Hendrik naar Den Haag omdat Hendrik besloten had zeeschilder te worden.

Sientje richtte zich aanvankelijk op de landschapsschilderkunst. Met de bevriende schilderes Harriet Lindo ging ze in de duinen van Scheveningen tekenen, ze werkte daarnaast in Drenthe, Overijssel en de Veluwe. Ook maakte ze stillevens met bloemen en vruchten, en portretten.

Sientje Mesdag-van Houten was zeer actief in het Haagse kunstenaarsleven. Ze was een van de weinige vrouwelijke leden van de kunstenaarsvereniging Pulchri Studio. Haar stillevens en landschappen zouden hier meerdere keren geëxposeerd worden, maar maakten ook deel uit van andere tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Ze was onder andere ook betrokken bij de totstandkoming van het levenswerk van haar echtgenoot, het beroemde Panorama Mesdag. Vermoedelijk heeft zij een (gedeelte van) het dorp Scheveningen geschilderd of een groot deel van de duinen. Hendrik Willem Mesdag vereeuwigde haar op het Panorama schilderend achter een ezel.

In een interview blikte ze in 1904 terug op haar – zo laat begonnen – kunstenaarsloopbaan. Ze legde de nadruk op haar zelfstandigheid: ‘Ofschoon de echtgenote van de vermaarde zeeschilder, wil zij toch niet als Mesdags vrouw in de kunst worden beschouwd, maar als de zelfstandige ‘kunstamazone’, die haar eigen weg volgt en hare oorspronkelijke opvatting wenst erkend te zien’

Bronnen :
Hanna Klarenbeek, Houten, Sientje van, in: Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland. URL: http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/Houten [13/01/2014] https://www.haagshistorischmuseum.nl/wandelpunt/sientje-van-houten-mesdag-een-kunstamazone

Ga naar de bovenkant