Nijland, Dirk Hidde VERKOCHTE WERKEN2021-02-08T19:46:10+01:00

Dirk Hidde Nijland

Dordrecht 1881-1955 Santpoort

De liefde voor kunst werd Dirk Hidde Nijland met de paplepel ingegoten. Zijn vader Hidde Nijland, een gefortuneerd koopman, verzamelde werk van Breitner, Toorop en Van Gogh. Hij stuurde zijn zoon Dirk al op 15 jarige leeftijd naar Laren NH om in de leer te gaan bij Antoon Derkinderen.
Aansluitend volgde hij nog lessen aan de Rijksschool voor Kunstnijverheid in Amsterdam. In 1900 volgde hij ten slotte de cursus voor naakttekenen aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen te Rotterdam. In deze tijd ontstonden zijn precieze, met pen, penseel en Oostindische inkt uitgevoerde stillevens van eenvoudige en alledaagse voorwerpen, zoals keukengerei, olielampen en oude schoenen.

Van 1900 tot 1902 reisde Dirk Nijland naar Brussel en naar Parijs, een periode die van groot belang zou zijn voor zijn verdere ontwikkeling. In zijn werk werd de invloed van de Franse contemporaine schilderkunst zichtbaar, vooral het pointillisme van George Seurat. Het verlangen naar de Hollandse waterrijke landschappen deed hem echter besluiten terug te keren en hij vestigde zich in Rhoon ten zuiden van Rotterdam.
Zijn belangstelling ging niet alleen uit naar de natuur, zoals het water, de kust en de invloed van het getij, maar ook naar de tekenen van menselijke aanwezigheid ìn de natuur, zoals de kaden, pieren, loodsen, strekdammen en vuurtorens.
Voor zijn carrière als kunstenaar was zijn relatie met H.P. Bremmer van grote invloed. Deze adviseerde hem ook houtsneden te gaan maken.

Ga naar de bovenkant