Pallandt, Charlotte Dorothée VERKOCHTE WERKEN2021-02-08T19:50:51+01:00

Charlotte Dorothée van Pallandt

Arnhem 1898 – 1997 Noordwijk

Charlotte Dorothée barones van Pallandt was een van de belangrijkste Nederlandse beeldhouwers uit de twintigste eeuw.
Ze groeide op in een beschermd milieu, op het landgoed Vrijland in Schaarsbergen. Haar eerste tekenlessen kreeg Charlotte van Pallandt in 1918 van de Haagse schilder Albert Roelofs. Voor een vrouw lag een carrière als kunstenaar niet voor de hand in die tijd. Toch was Charlotte vastbesloten.

In 1926 vertrok ze naar Parijs. Hier kon ze zich in anonimiteit, ongehinderd door haar afkomst, wijden aan de kunst. Belangrijk voor haar ontwikkeling was de Parijse kubistische schilder André Lhote. Hij leerde haar compositietekenen.
Ze stopte echter met het volgen van zijn tekenlessen en liet zich beïnvloeden door een Russische beeldhouwer. In 1935 volgde zij beeldhouwlessen aan de Académie Ranson in Parijs. Al snel kreeg ze erkenning. In 1937 won ze de tweede prijs op de Wereldtentoonstelling in Parijs.

In de Tweede Wereldoorlog keerde Charlotte van Pallandt noodgedwongen terug naar Nederland waar zij steeds bekender werd als beeldhouwer. Als inspiratiebron gebruikte Charlotte het naaktmodel Truus Trompert. Van haar heeft Charlotte vijftien jaar lang talloze sculpturen en tekeningen gemaakt.
Hoezeer haar verdiensten voor het vaderland gewaardeerd werden blijkt uit het feit dat zij in 1966 eerst tot ridder en in 1973 tot officier in de Orde van Oranje-Nassau werd benoemd. In 1966 kreeg zij ook opdracht tot het maken van een portret van koningin Wilhelmina. Het werd in 1968 in Rotterdam onthuld.

Ga naar de bovenkant