Pissarro, Georges Manzana HUIDIGE COLLECTIE2020-08-15T21:46:53+02:00

Georges Manzana Pissarro

Louveciennes 1871 – 1961 Menton

Georges Henri Pissarro, beter bekend als ‘Manzana’, was de derde van de zeven kinderen van de kunstenaar Camille Pissarro en Julie Vellay.
Manzana studeerde vanaf zeer jonge leeftijd bij zijn vader en werd omringd door vooraanstaande kunstenaars van de impressionistische beweging – Monet, Cézanne, Renoir en Gauguin – die het Pissarro-huis bezochten.
Manzana was een productieve en veelzijdige kunstenaar, hij werkte in olie, pastel en waterverf. Aanvankelijk nam hij de impressionistische stijl van zijn vader over en maakte hij vooral landschappen.
Rond 1906 begon hij met het ontwikkelen van een geheel eigen stijl via design meubelen en decoratieve objecten. Het exotische werk van Gauguin uit Tahiti en Martinique had grote invloed op hem en inspireerde hem tot het gebruik van goud-, zilver- en koperverf.

In 1907 had hij zijn eerste tentoonstelling van decoratieve werken bij Vollard. Het was echter in 1914 dat hij de belangrijkste tentoonstelling van zijn carrière had in het Musée des Arts Décoratifs, waar hij 311 werken tentoonstelde, waaronder wandtapijten, tapijten, meubels, glaswerk, decoratieve schilderijen, etsen en lithografieën.
Manzana exposeerde met regelmaat tot eind jaren dertig. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verbleef hij met zijn familie in Casablanca.
Manzana trouwde drie keer en werd drie keer weduwnaar. Hij bracht de laatste jaren van zijn leven door met Félix, zijn jongste zoon die ook een volleerd kunstenaar was, in Menton, terugkerend naar de impressionistische traditie en het schilderen van het lokale landschap.

Ga naar de bovenkant