Jacobus Johannes ‘Jakob’ Smits
Rotterdam 1855 – 1928 Achterbos (België)
De in Rotterdam geboren Jacobus Johannes ‘Jakob’ Smits was een Nederlands-Vlaams kunstschilder. Hij was de zoon van een ondernemer-decorateur. Jakob verkeerde lange tijd in tweestrijd, kiezen tussen het beroep als decorateur of voor ‘de echte kunst’. Hij studeerde in Brussel en vestigde zich in 1882 in Amsterdam waar hij zijn eerste decoratie-opdrachten uitvoert, o.a. voor het Museum Boijmans te Rotterdam.
Toch koos hij niet veel later voor een leven als kunstenaar. Hij vestigde zich in 1888 definitief in het Molse gehucht Achterbos in de Belgische Kempen, omdat het landschap hem fascineerde.
Vooral het werk dat Smits na 1918 maakte zorgde voor faam in binnen- en buitenland. Na de Tweede Wereldoorlog verbaasde hij de kunstwereld met schilderijen die pogen het licht zelf te vatten en te weerkaatsen. Door voortdurend overschilderen ontstaan de schilderijen met de typische dikke, gekorrelde verflaag. Mede door de verregaande vereenvoudiging van de lijnvoering wordt deze fase, die eigenlijk reeds vanaf 1912 begon, terecht expressionistisch genoemd.
Bron : Jakob Smits Museum te Mol
Spelende kinderen
J. Smits ( 1855 - 1928)