Staller, Johan Gerard VERKOCHTE WERKEN2018-06-03T12:39:57+02:00

Gerard Johan Staller

1880 – Amsterdam – 1956

Staller studeerde tot 1905 aan de Rijksacademie te Amsterdam. Hij startte zijn carrière in de keramische industrie en werd vervolgens zelfstandig kunstenaar. Hij schilderde vooral Amsterdamse stadsgezichten en volkstaferelen in de Joodse buurt rond het Waterlooplein en de Jordaan. Staller was daarin zeer bekwaam en werd daarom wel de schilder van het Amsterdams-Joodse volksleven genoemd. Hij kreeg voor zijn oeuvre een prijs uit het Willem van Collemfonds.
Gerard Staller was lid van ‘Arti et Amicitiae’ en ‘St. Lucas’ te Amsterdam.

Straatscène in Hamburg

G.J. Staller (1880 – Amsterdam – 1956), zwart krijt VERKOCHT

Dit monumentale schilderij van het Haagse Bos in de winter is in de rijke schakering van grijze en witte tinten een prachtig voorbeeld uit het oeuvre van de kunstenaar. Geschilderd in 1909 en behorend tot de zeldzame groep van gedateerde werken in het oeuvre, behoort het tot de periode die over het algemeen als de beste van de kunstenaar wordt beschouwd. In trefzekere verfstreken geeft Apol hier een blik over een pad in het Haagse Bos. De door een paard voortgetrokken woonwagen was Apol’s rijdende atelier, waarmee hij regelmatig het bos introk om direct in de natuur te werken. De man op de bok zou Apol zelf kunnen zijn.
In 1909, toen dit schilderij ontstond, was Apol een gevierd schilder, die op succesvolle wijze het winterlandschap tot zijn specialiteit had gemaakt en die tevens Koningin Wilhelmina schilderlessen mocht geven. Samen trokken zij er vaak in het rijdende atelier op uit.

Go to Top