Hem van der, Pieter ‘Piet’ HUIDIGE COLLECTIE2019-04-24T11:47:48+02:00

terug naar huidige collectie per kunstenaar

Pieter van der Hem

Wirdum 1885 – 1961 Den Haag

Piet van der Hem, die zijn opleiding had genoten aan de Amsterdamse Rijksacademie onder August Allebé, Nicolaas van der Waay en Pieter Dupont, vertrok na zijn studie naar Parijs.
In 1907-1908 werkte hij op Montmartre, waar hij het straat- en uitgaansleven treffend vastlegde. Hierin waren de onmiskenbare invloeden van Toulouse Lautrec en Steinlen terug te vinden, kunstenaars die hij bewonderde. Na zijn terugkeer in Amsterdam was Van der Hem vaak in volksbuurten te vinden om het alledaagse straatleven in beeld te brengen. Ook voelde hij zich aangetrokken door het theater, waarbij hij vooral de wereld achter de schermen vastlegde.

In 1909 debuteerde Van der Hem op de jaarlijkse expositie van de Amsterdamse vereniging St. Lucas.
Vanaf dat moment gold hij samen met Piet Mondriaan, Jan Sluijters en Leo Gestel als een van de nieuwlichters. Het werk van Van der Hem was echter stilistisch minder gedurfd dan deze drie. Daarvoor bleef hij teveel gebonden aan de zichtbare realiteit, die hem te lief was.
Van der Hem ondernam in die jaren verschillende reizen, zoals naar Rome/Parijs (1910-1911), Moskou/St. Petersburg (1912) en Madrid (1914), waar hij de couleur locale steeds meesterlijk wist te treffen in zijn werk.

De vroege figuurstukken blinken uit door een voor Nederlandse begrippen ongewone elegantie. Van der Hem was een begenadigd tekenaar die met vloeiende lijnen en rake typeringen de figuur sprekend op papier weet te zetten. Geen wonder dat hij zich de latere jaren, toen hij in Den Haag woonde, zou specialiseren in het schilderen van portretten. Hij groeide uit tot een succesvol society portrettist. Befaamd is zijn portret van Mata Hari, dat hij in 1914 maakte. Ook zou Van der Hem zich na 1914 toeleggen op het tekenen van politieke prenten, waarin zijn vermogen tot snelle, rake typeringen goed van pas kwam.

Portret van Herre de Vos

Piet van der Hem (Wirdum 1885 – 1961 Den Haag), olieverf op doek, 43 x 33 cm, gesigneerd rechts onder
Herre de Vos was een operazanger en maakte deel uit van de vriendengroep van Piet van der Hem en Leo Gestel die regelmatig bijeenkwamen op de zogenaamde
‘Jan Steenzolder’, het atelier van Leo Gestel aan de Tweede Jan Steenstraat in Amsterdam.

Foto uit catalogus Leo Gestel 1881 – 1941, Singer Museum Laren 2015, pag. 26
Links op de foto staan Leo Gestel en Piet van der Hem. Herre de Vos is omcirkeld.

Nacht in Moscou

P. van der Hem (Wirdum 1885 – 1961 Den Haag), pastel, 95 x 75 cm, gesigneerd rechts onder, gedateerd 1912 en geannoteerd Moscou
Tentoonstellingen : Gezamenlijke tentoonstelling Stedelijk Museum en Amsterdams Historisch Museum nr. 7 lijst Vereniging Moderne Kunst (sticker achterzijde)

De pastel is een voorstudie van ‘Nacht in Moscou’, olieverf op doek, 110 x 90 cm gedateerd ‘12-’13, afgebeeld in de catalogus Piet van der Hem, Fries Museum 1987. Het schilderij maakte deel uit van een triptiek, en was het rechterdeel. De verblijfplaats van het linkerdeel is onbekend. Het middendeel was zeer kleurrijk. Het rechterdeel verbeeldt de vroomheid in de vorm van een groepje mensen voor een icoon. De kleuren zijn gedempt en sober van toon. Een mooi voorbeeld van het licht-donker schilderen van Van der Hem.

Tea time

P. van der Hem (Wirdum 1885 – 1961 Den Haag), zwart krijt, zwarte inkt, aquarel, gouache met wit gehoogd, 41 x 30 cm, gesigneerd rechts onder

Fête d’automne Paris

P. van der Hem (Wirdum 1885 – 1961 Den Haag), potlood, zwarte inkt en aquarel, 23 x 20 cm, gesigneerd links boven, met annotatie fête d’automne – Paris, Aan mijn vriend Herre de Vos van Piet van der Hem, 11/11 08
Herre de Vos was een opera/operettezanger en was een vriend van Piet van der Hem. Hij maakte deel uit van de vriendengroep op de zogenaamde ‘Jan Steenzolder’, het atelier van Leo Gestel.

Nourrices aux Tuileries Paris

P. van der Hem (Wirdum 1885 – 1961 Den Haag), olieverf op doek, 53 x 64 cm, gesigneerd rechts onder, achterzijde poststempels Parijs -Amsterdam

Go to Top