Verwey, Kees VERKOCHTE WERKEN2022-08-07T16:47:27+02:00

Kees Verwey

Amsterdam 1900 – 1995 Haarlem

Kees Verwey groeide op in een cultuur minnend gezin. Hij studeerde aan de Rijksacademie van Amsterdam en was leerling van Henri Fréderique Boot en Jessurun de Mesquita.
Verwey was een meester in aquarelleren. Hij maakte vooral bloemstillevens en portretten. Ook zijn atelier aan het Spaarne in Haarlem, met een bonte verzameling spullen, legde hij veelvuldig vast. Verwey had een losse, impressionistische verftoets. Hij combineerde dit met de felle kleuren van het expressionisme.

Verwey liet zich bewust beïnvloeden door de kunstenaars die hij bewonderde. Tijdens zijn leven, dat bijna een eeuw beslaat, maakte de kunstenaar verschillende tendensen in de schilderkunst mee. Regelmatig greep Verwey het werk van anderen aan om zijn eigen schilderijen verdieping te geven.

Al op jonge leeftijd kwam de kunstenaar in aanraking met het werk van George Breitner, Floris Verster en Willem Witsen. Vooral het werk van Verster maakte een onuitwisbare indruk. Ook het werk van Franse (post-)impressionisten zoals Pierre Bonnard en Edouard Vuillard had zijn weerslag, met name op Verwey’s aquarellen. Verwey stond bekend om zijn koppige, dwarse persoonlijkheid. Hij weigerde te buigen voor bepaalde trends of stromingen. Dit geeft zijn werk een volstrekt uniek karakter.

Sinds 1984 bestaat de Stichting Kees Verwey. Uitgebreide informatie over de kunstenaar, zijn werk en zijn leven is te vinden op de website van de stichting.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd Verwey gegrepen door het werk van de Cobra-beweging met kunstenaars als Karel Appel en Constant. Kubisten als Pablo Picasso en George Braque inspireerden hem later in zijn carrière tot het experimenteren met abstracte schilderkunst. Het werk van deze en andere kunstenaars opende nieuwe wegen voor de schilder, zichtbaar in schilderijen in wisselende stijlen. Stemmig of juist uitbundig van kleur, in een grove, spontane kwastreek, treffende lijn of juist een minutieus gebaar.

Bron : Dordrechts Museum

Ga naar de bovenkant