C. de Neree tot Babberich (Zevenaar 1880 – 1909 Todtmoos (Duitsland)), potlood en aquarel op papier, 47,5 x 20 cm, afbeelding ca. 37,5 x 17 cm VERKOCHT
Herkomst : Veiling atelier Carel De Neree tot Babberich Mak van Waay 1932 – 1933, Kunsthandel Oostenbrink 1970, privé collectie Nederland

Hoewel De Nerée in de kunstgeschiedenis vooral bekend is met zijn bijzondere door Beardsley en Toorop beïnvloede werk zijn de tekeningen en aquarellen die hij vanaf 1905 tot 1908 maakte kunsthistorisch misschien nog wel opvallender. In dit vrijwel onbekende – want zeldzame en zelden geëxposeerde werk – beweegt de kunstenaar zich in een wonderlijke modernistische richting. Een belangrijke invloed is hier Ferdinand Hodler (Bern 1853 – 1918 Genève).
De tekeningen werden veelal gemaakt in het Zwitserse plaatsje Leysin, waar De Neree een kuur volgde voor zijn tbc. Op deze tekeningen zijn (naakte) vrouwen tegen een berglandschap of balustrade afgebeeld. Vermoedelijk zijn dit vriendinnen of geliefden van de kunstenaar die hij ontmoette in Leysin of andere kuuroorden, zoals die in Todtmoos waar hij zou overlijden.