Mauve, Anthonij ‘Anton’ VERKOCHTE WERKEN2021-01-13T09:45:23+01:00

Anthonij ‘Anton’ Mauve

Zaandam 1838 – 1888 Arnhem

Anton Mauve is geboren in Zaandam maar groeide op in Haarlem. Op 16-jarige leeftijd ging hij in Haarlem in de leer bij de veeschilder Pieter Frederik van Os en daarna bij de paardenschilder Wouter Verschuur.

Samen met collega-kunstenaar en stadgenoot Paul Gabriël ging Mauve vaak de natuur in om te schilderen. Vanaf zijn twintigste werkte hij onder meer in Oosterbeek, waar hij andere kunstenaars ontmoette zoals Willem Maris, met wie hij goed bevriend raakte. Maris introduceerde Mauve bij collega-kunstenaars in Den Haag, waardoor Mauve kennismaakte met de Haagse School.
Zijn werk kreeg de beroemde zilveren toon. De ligging van Den Haag aan zee zal hierbij ongetwijfeld een rol hebben gespeeld. Mauve gaf de voorkeur aan het vastleggen van de grijze Hollandse luchten in plaats van blauw met zonneschijn.
In 1871 betrok Mauve een atelier in Den Haag. Daar gaf hij Vincent van Gogh, die een neef was van Mauve’s vrouw, korte tijd schilderles. Mauve’s invloed op Vincent was groter dan doorgaans wordt aangenomen. Thema’s als spitters, aardappeleters en houtverkopers nam hij van Mauve over.

Vanaf 1882 werkte Mauve ’s zomers vaak in Laren. Het waren Jozef Israëls en Albert Neuhuys die Mauve attendeerden op het schilderachtige dorp. Gezamenlijk trokken zij er de natuur in en schilderden er ydillische en stemmige landschappen. Over de geestdrift omtrent Laren schreef Anton Mauve, op 3 juni 1882, aan zijn vrouw Ariette: “…’t Is aandoenlijk mooi hier, van een fijnheid van lijnen en lieflijke poëzie straalt uit alles, binnenhuizen, wegen, akkers, prachtige heide en boschjes en de menschen is van het liefste soort dat te bedenken is. …”
In 1885 kocht Mauve de villa Ariette, genoemd naar zijn 18 jaar jongere vrouw, in Laren en vestigde hij zich er permanent. Dat zou slechts voor korte duur zijn want in 1888 overleed hij tijdens een familiebezoek aan een aneurysma.
Zijn meest productieve jaren bracht Mauve door in Laren en samen met Jozef Israëls, en Albert Neuhuys was hij oprichter van de Larense School.
Vooral de heidelandschappen met schaapskuddes die hij in Laren schilderde, waren zeer geliefd. Het gebied rond Laren kreeg zelfs de eretitel ‘Land van Mauve’.

Ga naar de bovenkant