Willem Bastiaan Tholen (1860 – 1931) staat dit najaar tot het voorjaar 2020 volop in de belangstelling door de overzichtstentoonstelling die het Dordrechts Museum samen met Fondation Custodia in Parijs over hem organiseert.

Voor Hein A.M. Klaver Kunsthandel is de Tachtiger W.B. Tholen al vele jaren een geliefde kunstenaar die breed vertegenwoordigd is in de collectie. Wij organiseerden van 28 september t/m 13 oktober een solo tentoonstelling van Tholen in onze kunsthandel in Baarn.
De verkooptentoonstelling omvat tekeningen, aquarellen en schilderijen van Tholen zelf maar ook van zijn leermeester Paul Gabriël en vrienden zoals Maurits van der Valk, Willem Witsen en Jan Voerman Senior, en de Tachtigers Isaac Israels en George Breitner.
Daarnaast worden een aantal bruiklenen getoond uit een gerenommeerde verzameling. Een daarvan is hiernaast afgebeeld, een tekening die Tholen vermoedelijk maakte in Barbizon rond 1889, is een van de bruiklenen die wij tonen, naast werken die te koop zijn. De Franse buitenschilders inspireerden zoom tot grote creativiteit.

Er was veel belangstelling voor onze tentoonstelling. Het openingswoord was van Richard van den Dool, Tholen liefhebber bij uitstek en mede organisator van de overzichtstentoonstelling in Parijs en Dordrecht. Hij had een brief  aan Willem Bastiaan Tholen geschreven die hij voordroeg, waardoor het leek of Tholen zelf aanwezig was.

De oeuvrecatalogus, uitgegeven door Thoth in Baarn, is prachtig! Wij hebben exemplaren voor u in onze kunsthandel.